De multe ori te afli în situația în care nu știi exact cum să procedezi relativ la anumite circumstanțe. Ești nelămurit dacă este bine să procedezi într-un fel sau altul, să acționezi sau să aștepți, să fii activ sau pasiv relativ la anumite situații. Cum să detectezi cea mai bună variantă?
De exemplu, după o noapte teribilă de nesomn, a doua zi ești frânt de oboseală. Nu ai idee dacă noaptea următoare va fi mai bună ca să-ți dea speranță că vei depăși această situație. Până atunci, ai o zi întreagă în care datoria te cheamă la fapte, indiferent dacă îți place sau nu. Ce-i de făcut?
Te simți groaznic, dincolo de ce se poate descrie în cuvinte. Să te oprești? Să îți manifești neliniștea? Să te comporți ca și cum ai fi dormit bine?
Somnul reprezintă o activitate ce trece dincolo de controlul tău. Când ești treaz, ai un control bine definit asupra a tot ce faci. Ca să dormi, nu poți să dai ordine și nici să impui ceva. El, pur și simplu, se întâmplă. Vine de la sine.
Și dacă nu vine? Ce variante ai?
Disperarea este la îndemână. Să țipi, să urli, să plângi sau să lovești cu pumnii și palmele în ceva nevăzut, este cea mai simplă cale. Să disperi și să te gândești la tot ce va fi mai rău, este natural.
Calmul este dificil. Cum să stai impasibil, când te simți terminat? Poate este vreo problemă de sănătate. Poate presimți ceva. Poate că totul s-a sfârșit! Multe cugetări întunecate îți vin în minte.
Dar ce-i de făcut?
În trecut obișnuiam să iau versete din Biblie și să le scriu pentru a le adapta la situația concretă pe care o aveam. Era un exercițiu de reformulare, care transpunea cuvântul inspirat la problemele pe care le aveam.
Căutând după cuvântul cheie „somn”, am identificat următorul verset din Psalmul 127.2: „Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi târziu, ca să mâncaţi o pâine câştigată cu durere, căci preaiubiţilor Lui, El le dă pâine ca în somn.”
Poți găsi și alte variante de traducere, dar acum voi reformula: „Nu este necesar să te scoli dimineaţa devreme şi te culci noaptea târziu ca să câștigi ceva cu multă durere, fiindcă preaiubiţilor Săi, El le dă tot ce au nevoie ca în somn.”
Sună bine, nu-i așa?
Hai să mai facem o etapă, în care vei transpune în dreptul tău acest verset: „Nu este necesar să mă scol dimineaţa devreme şi să mă culc noaptea târziu ca să câștig ceva cu multă durere, fiindcă mie, El îmi dă tot ce am nevoie ca în somn.”
Interesant, corect?
Și acum, hai să analizăm ideea din verset, conectată cu tema lipsei de somn. De fapt, de ce nu poți să dormi? Sunt multe cauze, dar întotdeauna va apărea o trăire complexă, greu de scăpat conform standardelor lumii. Știi despre ce vorbesc? Normal că da! Mă refer la „grijă” sau „îngrijorare”!
Și astfel, distingi faptul că insomnia este mai totdeauna cauzată de îngrijorare, un sentiment straniu ce te împiedică să te oprești din alergarea zilnică și te determină să continui această cursă și pe timp de noapte.
Dar somnul este un dar divin! Așa spune versetul.
A nu-ți face griji constituie o nebunie, dacă nu te bazezi pe ceva. Dar acum, iei în calcul grija, sau providența, lui Dumnezeu. Este cu totul altceva!
Și astfel, înțelegi că există o îngrijire specială pe care ți-o acordă Dumnezeu pentru a te bucura de viață, fapt care include odihna prin somn. Ce minunat!
Involuntar, poate vei spune cuvintele: „Doamne, îți mulțumesc că ai grijă de mine. Îmi dau seama că încercând să-mi rezolv problemele, nu am făcut decât să le complic. În plus, m-am lipsit de odihna nocturnă prin somn pe care Tu mi-o oferi în dar.
Așadar, Te rog, chiar din noaptea aceasta să dorm bine și să nu mai am niciodată probleme cu somnul. Am o deplină încredere că Tu deții controlul asupra vieții mele și că vei lua cele mai bune decizii în ceea ce mă privește.
Te rog, dă-mi această odihnă înviorătoare a somnului și ajută-mă ca niciodată să nu mă mai încarc cu griji care să mă dărâme!”
Frumos, nu-i așa?
Prin urmare, nu rămâne decât să crezi că Domnul va face așa cum L-ai rugat și să mai avansezi cu o treaptă pe drumul care duce la Templul Său minunat!