De multe ori este dificil să alegi dintre opțiunea de a încerca să ai un blog al tău și aceea de a colabora în realizarea unei publicații electronice. Te gândești ce ar fi mai bine de făcut: Să investești timp și efort pentru a avea propriul tău spațiu de exprimare, însă cu o vizibilitate redusă la nivelul Internetului? Sau să încerci să devii un colaborator al unei publicații electronice? Deși pare dificilă obținerea unui răspuns edificator, în realitate cele două opțiuni nu se exclud reciproc, existând o complementaritate a publicării de articole prin intermediul unuia sau altuia dintre modalitățile de comunicare anterior amintite.
Însă mai există și o variantă intermediară pentru exprimarea creativității personale prin intermediul Internetului, mai precis, prin ceea ce voi numi ca fiind "blogul colectiv” său blogul cu mai mulți autori pentru a-l distinge de blogul personal, ce are în principiu un singur autor. Dacă ești pasionat de blogging, cu siguranță că ai remarcat introducerea de Wordpress, similar și de Blogspot, a facilității de lucru mulți-utilizator. Întrebarea care rezultă imediat este: La ce anume ar putea folosi această posibilitate de „a bloga” împreună? De ce programatorii din cadrul proiectelor anterior amintite au modificat forma de prezentare a celor mai populare platforme de blogging?
Răspunsul este relativ simplu și voi încerca să-l expun în mod concis. De fapt, orice blog are un potențial de dezvoltare în a deveni mai devreme sau mai târziu o publicație electronică. Această posibilitate de evoluție este dependentă în principal de evoluția rating-ul de accesare pe care acesta îl realizează. Pentru a-ți oferi o imagine plastică a unui astfel de progres, te invit să te gândești la imaginea unui bulgăre de zăpadă ce se rostogolește la vale pe creasta plină de zăpadă a unui versant muntos. Pe măsură ce respectivul bulgăre avansează către partea din jos a văii, există o șansă semnificativă de a antrena în mișcare o cantitate tot mai mare de zăpadă, fenomenul putând să evolueze cu rapiditate producând în final o avalanșă de proporții. La modul concret, când publici materiale interesante pe Internet, este posibil să atragi atenția unui anumit segment de audiență format din persoanele ce îți vizitează frecvent pagina pe care o administrezi, iar în timp acestea pot să îți devină colaboratori.
Dar ce avantaj vei avea dacă blogul tău va cuprinde și contribuția altor autori? Răspunsul nu este complicat și decurge imediat din faptul că tematica oferită va fi mai amplă printr-o astfel de abordare, iar conținutul va deveni mai diversificat, fapt care va extinde adresabilitatea către o audiență tot mai largă. De fapt, este clar că puterea de cuprindere a mai multor autori, când este cumulată într-un singur canal de comunicare, va conduce la producția de articole de o calitate mult mai bună decât când doar o singură persoană se străduiește să convingă pe vizitatori despre valoarea conținutului oferit.
S-ar putea să fii de acord cu mine, cel puțin în principiu, dar în același timp să ai o experiență nefericită în a colabora cu alte persoane. Prin urmare, ce anume ar fi recomandabil cu privire la acest subiect? Cum se poate ajunge la o contribuție pozitivă și reciproc avantajoasă în cazul în care mai multe persoane colaborează în realizarea unui blog sau a unei publicații electronice?
În acest moment am ajuns la un punct sensibil privind motivația pentru care ai ajuns să scrii și să publici diferite materiale în spațiul virtual. De aceea, te întreb la modul cel mai direct: De ce îți faci cunoscute gândurile, dorințele și aspirațiile într-un cadru public, fără a fi plătit pentru aceasta? Care îți este scopul? Ce urmărești de fapt? Unde vrei să ajungi?
Cu siguranță că sunt posibile o mulțime răspunsuri, dar în mod fundamental este clar că în principal îți dorești să comunici cu ceilalți, că vrei să te faci auzit și că aștepți o reacție, un răspuns din partea celor care îți vizitează pagina. Dacă nu există un dialog cu ceilalți, dacă nu primești comentarii, reacții, aprecieri, uneori chiar și injurii, înseamnă că totul se reduce la un monolog absurd în fața unor trecători ocazionali printr-o piață publică. Iar sentimentul trăit nu poate fi decât unul de profundă frustrare și revoltă, lucru ce devine contraproductiv pe termen lung. Cunosc bine ce înseamnă acest sentiment și pot spune că vorbesc dintr-o experiență îndelungată când afirm aceste lucruri.
De fapt, Internetul a apărut cu scopul de a oferi un suport de comunicare pentru diferitele echipe de cercetători formate din oameni ce se aflau pe tot cuprinsul planetei în felurite țări. Acest sistem de comunicare la distanță a fost destinat să stocheze informații din toate colțurile lumii și să adune un tezaur de cunoștințe, care să fie puse la dispoziția celor interesați. Ce vreau să spun este faptul că Internetul a fost gândit pentru a reflecta munca în echipă și pentru a oferi produsul rezultat la dispoziția tuturor. Prin urmare, expresiile cheie ce îl definesc sunt: "cunoaștere, comunicare și relații între oameni", iar dacă dorești să-l folosești la potențialul său maxim, atunci sub o formă sau alta este necesar să îți însușești aceste principii în cadrul procesului de elaborare și publicare de materiale în cadrul publicațiilor pe care le administrezi sau la care colaborezi.
Puterea comunicării prin Internet decurge tocmai din această posibilitate de a te exprima fără restricții în ce privește accesul la publicare și la un posibil segment de audiență. Față de manierele tradiționale de distribuire a informației, ce presupuneau un întreg sistem de editare, tipărire și publicare, prin Internet ai ocazia de a te adresa direct și fără restricții. Iar dintre toate formele de comunicare electronică, blogul reprezintă cel mai simplu, dar și cel mai accesibil canal de distribuție a creativității personale.
Însă întrebarea mea pentru tine rămâne aceeași: Vrei doar să rămâi un blogger izolat, care acționează pe cont propriu, având un anumit impact limitat în special la cei care sub o formă sau alta te cunosc? Sau dorești să evoluezi folosind potențialul maxim al Internetului? În acest sens, blogul colectiv poate fi o etapă intermediară interesantă, fiindcă întotdeauna prin unirea diferitelor talente individuale se poate obține un impact semnificativ de neimaginat în condițiile în care ai fi rămas singur. De fapt, prin coagularea contribuției și creativității unui grup bine constituit se poate ajunge la saltul necesar în definirea unui conștiințe comune, ce conține germenii schimbării în mijlocul societății în care ne găsim.
Primele publicații scrise ce au apărut de-a lungul istoriei umanității, au fost destinate să devină instrumente puternice în schimbarea lumii, în răspândirea de idei și sentimente care să aducă transformare și progres. Internetul este similar, iar publicarea pe Internet este destinată să conducă la același rezultat, fapt pentru care în mod clar colaborarea reprezintă lucrul cel mai important în a se realiza un impact durabil și pozitiv asupra potențialilor cititori. De aceea, nu are sens atomizarea celor care simt că au ceva de spus pentru schimbarea pozitivă a lumii în care trăim, ci dimpotrivă, prin unirea celor care gândesc în aceeași direcție, se poate ajunge la definirea de curente de opinie ce vor modela evoluția viitoare la nivel planetar.
În final, pentru a-ți oferi o altă imagine asupra blogului colectiv sau de echipă, te-aș ruga să te gândești la formațiile de muzică, ce s-au impus atâta timp cât talentul mai multor persoane a acționat complementar și unitar. De fapt, vei putea identifica imediat un principiu general al dezvoltării personalității umane prin colaborarea, schimbul reciproc și evoluția în cadrul unui grup ce țintește realizarea unui scop comun. Prin urmare, la întrebarea mea: Vrei să blogăm împreună? Răspunsul pe care l-aș aștepta ar putea să fie: Bineînțeles că da, dar cu condiția ca fiecare să respecte opinia celuilalt și împreună să realizăm o completare reciproc avantajoasă. Dacă acest lucru este respectat, atunci oricând blogul – jurnal va deveni în scurt timp un blog – publicație electronică, având un potențial de creștere neașteptat. Iar beneficiul imediat va consta în faptul că experiența personală se va îmbogăți tot mai mult, integrând elemente noi și interesante, fapt ce îți va îmbogăți viața, precum și creativitatea personală.