Pe vremuri toată lumea trăia peste o sută de ani fără să arate semnele obișnuite ale îmbătrânirii. Însă, în vremurile noastre oamenii îmbătrânesc prematur, trăind doar ceva peste cincizeci de ani. Este aceasta din cauza unei schimbări a mediului sau din cauză că oamenii au pierdut stilul corect de viață?
În trecut, oamenii practicau Calea Vieții. Ei înțelegeau principiul echilibrului dintre activitate și repaus, așa cum este acesta reprezentată în ciclul de transformare al anotimpurilor. Astfel, ei au formulat exerciții care combinau întinderea musculară, masajul și respirația pentru a promova fluxul fluent al activității vitale și meditații pentru a ajuta la menținerea și armonizarea corpului și minții cu universul înconjurător.
Ei mâncau o dietă echilibrată. Se culcau și se trezeau la aceleași ore și evitau să își suprasolicite corpul și mintea, abținându-se de la orice fel de îngăduință distructivă. Astfel, ei își mențineau buna funcționare a corpului și a minții. Nu este de mirare că ei au trăit peste o sută de ani.
În zilele noastre oamenii și-au schimbat modul de viață. Ei beau vinul ca și cum ar fi apă, se răsfață excesiv în activități distructive, își risipesc rezerva de energie a corpului și își epuizează fără rost capacitatea vitală. Nu cunosc secretul conservării puterii ce decurge din a acționa conform legilor vieții.
Căutând emoții exaltante și plăceri de moment, oamenii ignoră ritmurile naturale ale mediului înconjurător. Ei nu reușesc să-și regleze stilul de viață, dieta și odihna. Așadar, nu este surprinzător că ei arată bătrâni la cincizeci de ani și dispar în scurt timp.
Cei desăvârșiți din timpurile străvechi sfătuiau oamenii să se ferească de factorii cauzatori de boală. La nivel mental, trebuie să rămânem calmi și să evităm emoțiile excesive și fanteziile fără rost, cultivând și menținând puritatea naturală și claritatea minții. Când fluxurile interne sunt capabile să circule lin și liber prin corp, iar activitatea minții nu este împrăștiată, ci este concentrată și bine focalizată, bolile și afecțiunile pot fi evitate cu succes.
Mai demult oamenii duceau o existență calmă și onestă, detașată de emoții și ambiții nejustificate. Ei trăiau având o conștiință nepătată și fără să aibă vreo teamă. Erau activi, dar nu se epuizau niciodată. Pentru că trăiau simplu, ei știau să fie mulțumiți cu ceea ce aveau, și aceasta se reflecta în dieta lor, simplă, dar hrănitoare, și în îmbrăcămintea lor fiindcă purtau haine potrivite sezonului, însă niciodată luxoase.
Ei erau fericiți cu propria viață, nu nutreau gelozie și nici lăcomie față de alții. Aveau compasiune unii față de alții. Se ajutau între ei și manifestau onestitate în toate relațiile, fără să cultive obiceiuri sociale distructive. Ei rămâneau de neclintit în fața desfrânării și rămâneau fermi indiferent de adversitățile prin care treceau. Deopotrivă, îi tratau cu dreptate pe ceilalți, indiferent de nivelul de inteligență și de poziția socială și nu făceau niciun fel de discriminare.
Adaptare din Tratatul de medicină al Împăratului Galben (2600 înainte de Hristos)