A trăi în armonie cu primăvara
Cele trei luni ale sezonului de primăvară aduc revitalizarea tuturor ființelor din natură. Este momentul nașterii. Aceasta este perioada în care cerul și pământul renasc. În acest sezon este recomandabil să te trezești mai devreme. Ridică-te din pat mai devreme și mergi pe jos pentru a absorbi energia proaspătă și revigorantă a naturii. Deoarece acesta este sezonul în care universul începe din nou și se întinerește, încearcă să te relaționezi cu această dinamică. Fii deschis și liniștit, atât fizic, cât și emoțional.
La nivel fizic fă mișcare frecventă și poartă haine largi. Acesta este momentul pentru a face exerciții de întindere și de întărire a tendoanelor, precum și a mușchilor slăbiți în cursul iernii. Din punct de vedere emoțional, este bine să dezvolți liniștea interioară indiferent de împrejurare. Acest lucru se datorează faptului că primăvara este anotimpul ficatului și îngăduirea unor emoții distructive, în genul furiei, frustrării, depresiei și tristeții, sau orice exces de emoție, va răni ficatul. În plus, încălcarea ordinii naturale a primăverii va provoca boli provenite din anotimpul rece, provocate de frigul atmosferic, ce se vor manifesta acum sau în timpul verii.
A trăi în armonie cu vara
În cele trei luni de vară există o abundență de soare și de precipitații. Energia cerească coboară și energia pământească crește. Când aceste activități se îmbină, există relații de încrucișare între cer și pământ. Ca urmare, plantele se maturizează, iar animalele, florile și fructele apar din abundență.
Omul se poate retrage oarecum mai târziu în această perioadă a anului, în timp ce începe ziua mai devreme. Trebuie să te abții de la mânie și să rămâi activ fizic, pentru a preveni închiderea porilor și stagnarea energiei vitale. Nu trebuie să te dedici excesiv sexului, deși se poate practica puțin mai mult decât în alte anotimpuri. Din punct de vedere emoțional, este important să fii fericit, să iei viața în ușor și să nu ții mânia, astfel încât energia vitală să poată circula liber și să comunice între exteriorul și interiorul tău. În acest fel, boala poate fi evitată în timpul toamnei. Sezonul focului și al inimii cuprinde, de asemenea, și sfârșitul verii, care corespunde elementului pământ. Problemele din vară vor provoca leziuni inimii și se vor manifesta toamna.
A trăi în armonie cu toamna
În cele trei luni de toamnă, toate lucrurile din natură ajung la maturitate deplină. Boabele se coc și se recoltează. Energia cerească se răcește, la fel și vremea. Vântul începe să se agite. Acesta este punctul de schimbare sau de trecere de la energie activă către faza opusă, sau pasivă. Trebuie să te retragi cu apusul soarelui și să începi ziua cu zorii dimineții. Așa cum vremea toamnei devine aspră, la fel se întâmplă și în climatul emoțional. Prin urmare, este important să rămâi calmi și pașnic, prevenind crizele de depresie, astfel încât să poți face tranziția către iarnă fără probleme. Acesta este momentul pentru a-ți aduna spiritul și energia interioară, a fi mai concentrat și a nu permite dorințelor să se dezlănțuie. Trebuie să-ți menții energia pulmonară deplină, curată și liniștită. Aceasta înseamnă practicarea exercițiilor de respirație pentru a spori energia vitală la nivel pulmonar. De asemenea, trebuie să te abții atât de la fumat, cât și de la nutrirea emoțiilor de tristețe, durere sau suferință, care afectează energia plămânilor. Acest lucru va preveni problemele de rinichi și cele digestive în timpul iernii. Dacă această ordine naturală este încălcată, se vor produce daune la intestine, rezultând diaree cu alimente nedigerate în timpul iernii. Acest lucru compromite capacitatea organismului de a depozita energia pe timp de iarnă.
A trăi în armonie cu iarna
În timpul lunilor de iarnă, toate lucrurile din natură se ofilesc, se ascund, se întorc acasă și intră într-o perioadă de odihnă, la fel cum lacurile și râurile îngheață și cade zăpada. Acesta este un moment în care energia pasivă o va domina pe cea activă. Prin urmare, trebui să te abții de la utilizarea excesivă a energiei active. Retrage-te mai devreme și ridică-te cu răsăritul soarelui, care este mai târziu iarna. Dorințele și energia mentală ar trebui să fie liniștite și supuse. Dorințele sexuale ar trebui închise, ca și cum ai păstra secretul fericirii. Rămâi cald, evită frigul și păstrează porii închiși. Evitați transpirația. Filosofia sezonului de iarnă este una de conservare și depozitare. Fără o astfel de practică, rezultatul va fi vătămarea energiei rinichilor. Acest lucru va cauza deficiență, constând în slăbiciune, atrofie a mușchilor și răceală în primăvară, care se va manifesta ca o paralizie, ca un sindrom flacid cu artrită și degenerare a oaselor și tendoanelor. Acest lucru se datorează faptului că organismul și-a pierdut capacitatea de a se deschide și de a se mișca primăvara.
Armonia cu lumea naturală
Deci, este necesară o armonizare cu întregul ciclu al anotimpurilor. Astfel, primăvara simbolizează începutul lucrurilor, când energia vitală se inițiază plenar și fără opreliști. Vara, energia de viață se dezvoltă și mai mult printr-un schimb amplu și o comunicare deplină între interiorul și exteriorul organismului. Toamna este important să se păstreze energia dobândită. În cele din urmă, iarna totul trebuie devotat stocării energiei acumulate.
Energia cerească este strălucitoare și clară. Ea circulă continuu și posedă o mare vitalitate. Acest lucru se datorează faptului că ea nu radiază propria-i strălucire, altfel, ea s-ar înălța pe sine și atunci, nici soarele și nici luna nu ar mai fi vizibile. Așadar, oamenii trebuie să urmeze calea virtuoasă a cerului, fără să dezvăluie taina adevăratei lor identități. În acest fel, ei nu o vor pierde și nici nu vor fi supuși atacului venit din partea energiilor malefice, care produc boli în corp. Dacă trupul este atacat de o energie rea, atunci propria-i energie se va bloca negreșit ca atunci când norii acoperă cerul, ascunzând soarele sau luna și provocând întunericul.
Energia cerească circulă pretutindeni și comunică natural cu energia pământului. Energia cerească coboară și energia pământească urcă. Când se întâlnesc, ele li se unesc, rezultatul fiind echilibrul între vremea însorită și cea ploioasă, între căldură și frig, generând succesiunea armonioasă a celor patru anotimpuri. Dacă energia cerească se blochează, soarele și ploaia nu mai pot să urmeze una alteia așa cum trebuie. Fără ele, toate ființele încetează să mai fie hrănite și își pierd vitalitatea, iar dezechilibrul se manifestă prin furtuni și uragane. Vremea severă și dură perturbă ordinea naturală, provocând haos și distrugere.
În trecut, înțelepții erau capabili să observe semnele exterioare și să se adapteze la fenomenele naturale, astfel încât să nu fie afectați de influențele rele din afară, sau de „vântul rău”, și să poată trăi o viață îndelungată. Dacă cineva nu urmează ciclul schimbării energiilor naturii în funcție de anotimpuri, atunci energia ficatului va stagna, aducând boală în timpul primăverii. Vara, energia inimii se va goli și energia activă se va epuiza. În timpul toamnei va exista o congestie a energiei pulmonare. Și iarna rinichiul va fi golit de prezența energiei primordiale.
Transformarea energiei pasive și active în funcție de cele patru anotimpuri se află la baza creșterii și evoluției vieții. Înțelepții au reușit să cultive energia activă primăvara și vara, și să conserve energia pasivă în timpul toamnei și iernii. Respectând ordinea universală, creșterea va apărea în mod natural. Dacă ordinea naturală este ignorată, rădăcina vieții se deteriorează și adevărata energie va dispărea în scurt timp.
Prin urmare, transformarea reciprocă între energia pasivă și cea activă trece prin cele patru anotimpuri și constituie rădăcina vieții în toate fazele ei de creștere, dezvoltare și transmutare. Respectând legile naturii este posibil să fii eliberat de boală. Înțelepții au urmat acest lucru, dar oamenii nebuni l-au ignorat.
În vremurile străvechi, înțelepții tratau boala înainte de a începe, la fel cum un împărat bun este capabil să ia măsurile necesare pentru a evita războiul. Tratarea unei boli după ce a început este ca și reprimarea revoltei după ce aceasta a izbucnit. Dacă cineva sapă o fântână când îi este sete sau caută arme după ce s-a angajat în luptă, altcineva îl va întreba cu siguranță: „Nu cumva faci toate acestea prea târziu?”