HUANG DI a întrebat: „Care sunt elementele esențiale ale diagnosticului clinic?”
Qi Bo a răspuns: „Cel mai important element în diagnosticul clinic constă în cunoașterea relațiilor dintre cer, pământ și omenire. De exemplu, în lunile februarie și martie, prima și a doua lună a calendarului lunar chinezesc, vitalitatea cerească începe să se ridice, iar vitalitatea pământească începe să germineze. În corpul uman, vitalitatea se află predominant în ficat în această perioadă a anului. În a treia și a patra lună, aprilie și mai, vitalitatea cerească este moderat de plină, iar vitalitatea terestră începe să se solidifice. În corp, vitalitatea este acum cel predominant în splină. În lunile a cincea și a șasea, iunie și iulie, vitalitatea cerească devine extrem de abundentă. Vitalitatea pământească urcă acum. În corp, vitalitatea se ridică spre cap. În lunile a șaptea și a opta, august și septembrie, avem un punct de cotitură. Vitalitatea cerească începe să coboare și să se disperseze, în timp ce vitalitatea pământească se consolidează. În corp, vitalitatea se află acum predominant în plămâni. În lunile a noua și a zecea, octombrie și noiembrie, vitalitatea cerească este liniștită, în timp ce vitalitatea pământească este plină și se adâncește. Acum apare înghețul. În acest moment, vitalitatea se află predominant în inimă. În lunile a unsprezecea și a douăsprezecea, decembrie și ianuarie, vitalitatea cerească devine latentă, iar vitalitatea pământească este complet cristalizată și solidă. În corp, vitalitatea se află acum predominant în rinichi.
Vitalitatea corpului curge în conformitate cu schimbările cerului și ale pământului. Prin urmare, atunci când se administrează acupunctura în timpul primăverii, este indicat să se acționeze punctele acordate acestui anotimp. De fapt, sângerarea este o tehnică preferată. Dacă boala este severă, trebuie să se lase acele mai mult timp pentru a permite vitalității să se răspândească în tot corpul. Dacă este vorba de o afecțiune superficială sau ușoară, ar trebui să se permită vitalității să circule prin toate meridianele corpului o singură dată înainte de a scoate acele. Acest lucru durează aproximativ treizeci de minute. În timpul verii se poate practica și sângerarea, dar este de preferat să se folosească punctele de legătură superficiale colaterale. Lăsați sângerarea să se oprească de la sine, astfel încât agentul patogen să fie complet eliminat. Apoi se apasă pe punctul de acupunctură și se așteaptă ca vitalitatea să circule o dată în tot corpul. În acest mod durerea poate fi ameliorată. Toamna, trebuie să ne concentrăm pe acupunctură cutanată foarte superficială. Aici se urmăresc diviziunile mușchilor. Acest lucru este valabil pentru părțile superioare și inferioare ale corpului. Atunci când se observă că spiritul și culoarea tenului revin la normal, trebuie să se îndepărteze acele. Iarna se face acupunctura prin inserție profundă în puncte. Aici, ca și în cazul unei boli grave, se pot folosi inserții drepte și adânci, aproape până la adâncimea osului. În afecțiuni mai puțin grave, se pot mișca acele dintr-o parte în alta și de sus în jos, sau se pot introduce încet ace suplimentare în punctele adiacente punctului principal. Acestea sunt diferitele metode de tratament pentru diferitele nevoi sezoniere.
Deoarece vitalitatea corpului uman curge în concordanță cu cele ale cerului și pământului, trebuie să se practice acupunctura exact în funcție de locul în care se află concentrată vitalitatea. Dacă primăvara se acționează din greșeală cu ace în locațiile de vară, vitalitatea inimii poate fi rănită, ceea ce face ca pulsul să devină neregulat și slab. Acest lucru va cauza vulnerabilitate față de agentul patogen și îi va permite acestuia să pătrundă mai adânc în corp, invadând osul și măduva și slăbind inima, adică elementul asociat focului. Deoarece focul produce pământ, acest lucru se va manifesta prin simptome precum lipsa poftei de mâncare și letargie. Primăvara, dacă se acționează din greșeală cu ace în pozițiile de toamnă, se vor provoca lezarea vitalității pulmonar, ceea ce se va manifesta sunt spasme la nivelul tendoanelor și o vitalitate rebelă, cum ar fi tusea și dispneea. Agentul patogen va fi lăsat apoi să atace direct plămânii, ceea ce va duce la o tuse severă, care poate deveni cronică și chiar incurabilă. Vitalitatea ficatului este la rândul ei lezată, ceea ce determină creșterea sensibilității la frică. Odată ce vitalitatea pulmonară este slăbită, persoana devine marcată de tristețe și de durere.
Primăvara, dacă se aplică din greșeală ace în pozițiile de iarnă, rinichii vor fi lezați, permițând agentului patogen să pătrundă direct în organele de stocare profunde. Acest lucru va genera stagnare, distensie și plenitudine, cu un prognostic grav. Vitalitatea ficatului va fi slăbită și va determina vorbirea neîncetată. În timpul verii, dacă se acționează din greșeală pozițiile de primăvară, energia ficatului va fi lezată, provocând slăbiciune la nivelul mușchilor și tendoanelor. Dacă în timpul verii se va acționa cu acul pozițiile de toamnă, se va leza vitalitatea plămânilor, fapt care va produce o pierdere a vocii, fiindcă metalul va fi incapabil să producă apă și să hrănească rinichii. Acest lucru va produce o teamă nedefinită. Vara, dacă se înțeapă pozițiile de iarnă, se va leza vitalitatea rinichilor, secătuind vitalitatea ancestrală. Acum apa nu poate să mai producă suficient lemn. Acest lucru va face ca ficatul să se inflameze cu mânie și furie. Toamna, dacă se va înțepa din greșeală pozițiile de primăvară, se va leza vitalitatea ficatului, făcând ca sângele să urce la cap, ducând la neliniște și instabilitate emoțională.
Primăvara, dacă se greșește acționând o poziție de vară, acest lucru va afecta vitalitatea inimii. Astfel, focul inimii va fi incapabil să producă pământ. Acest lucru îl va face pe cel în cauză să doarmă foarte mult, cu vise excesive. În timpul toamnei, dacă se înțeapă o poziție de iarnă, acest lucru va secătui rinichii. Rinichii nu mai pot stoca, iar sângele și vitalitatea se vor împrăștia. Astfel, se va simți o senzație de frig. Iarna, dacă se înțeapă din greșeală o poziție de primăvară, aceasta va leza vitalitatea ficatului. Astfel, vitalitatea ficatului devine deficitară, iar amestecul nutritiv nu mai poate fi stocat. Astfel, se va manifesta oboseală și letargie, și totuși, nu se va putea dormi. Dacă se reușește să se doarmă, se vor avea vise foarte intense. Iarna, dacă se va acționa din greșeală o poziție de vară, vitalitatea inimii va fi perturbată. Astfel, vitalitatea pulsurilor și al vaselor se va micșora și va permite agentului patogen să atace, provocând sindromul de obstrucție sau afecțiuni artritice. Iarna, dacă se va acționa din greșeală o poziție de toamnă, plămânii vor fi lezați. Metabolismul apei va fi perturbat și acea persoană va fi în permanență însetată. Aceste scenarii demonstrează importanța administrării tratamentului sincron cu schimbările vitalității universale. Un tratament adecvat va împiedica înrăutățirea stărilor existente, încercând în același timp să restabilească normalitatea.
Atunci când acupunctura este aplicată la nivelul pieptului și al abdomenului, trebuie să fim extrem de atenți să evităm organele interne. De exemplu, dacă se înțeapă inima, pacientul va fi afectat în mai puțin de treizeci de minute. Dacă se înțeapă splina, pacientul va fi afectat în cinci zile. Dacă se înțeapă rinichii, pacientul va fi afectat într-o săptămână. Dacă se înțeapă plămânii, pacientul va fi afectat în cinci zile. Dacă se înțeapă diafragma, pacientul nu va fi afectat imediat, dar va suferi și nu va fi afectat într-un interval de un an. Este important, prin urmare, să se cunoască pozițiile organelor interne pentru a le putea evita. Se recomandă ca, atunci când se lucrează la nivelul pieptului și al abdomenului, să se învelească mai întâi această zonă cu o pânză groasă de bumbac. Apoi se trece cu acul prin pânză. Aici este important să fim precauți în cazul puncțiilor adânci. De asemenea, este important să se facă liniște, să se concentreze mintea și să se aleagă un mediu liniștit pentru pacient. Vitalitatea practicianului trebuie să fie conectată și în ton cu cea a pacientului. Acest lucru ajută la evitarea accidentelor. Atunci când se fac acupuncturi pentru furuncule și stări supurative, se poate folosi metoda aplicării directe pe leziune și apoi de a scutura acul, astfel încât să se dreneze puroiul. Atunci când se înțeapă un punct de pe un canal, totuși, nu se va scutura acul. Acestea sunt principiile generale ale acupuncturii.”
Huang Di a întrebat: „Poți să-mi spui ce se întâmplă atunci când vitalitatea este pe punctul de a se prăbuși în cele douăsprezece meridiane?”
Qi Bo a răspuns: „Atunci când canalele vezică și intestin subțire se prăbușesc, pacientul va manifesta o rigiditate a spatelui, spasme convulsive, paloare și transpirație spontană. Odată ce transpirația se oprește, va urma anihilarea. Atunci când canalele vezică biliară și trei focare se prăbușesc, toate articulațiile și oasele se vor slăbi și se vor disloca. Ochii vor privi fix în față. Într-o zi și jumătate, va urma anihilarea. Când canalele stomac și intestinul gros se prăbușesc, fața pacientului va deveni paralizată. Urmează delirul și o față galbenă. Se vor produce umflături și spasme musculare de-a lungul canalelor picioarelor și brațelor. Mușchii devin amorțiți, apoi înțepeniți, apoi imobili. Atunci când canalele rinichi și inimă se prăbușesc, fața pacientului va deveni neagră. Gingiile se vor retrage și dinții se vor înnegri. Abdomenul va deveni dilatat și stagnant. Anihilarea va urma în scurt timp. Atunci când canalele splină și plămâni se prăbușesc, se va observa distensie, plenitudine și stagnare abdominală, suspine, râgâieli și vărsături. În timp ce cineva vomită, vitalitatea se revoltă în sus spre față, provocând roșeață. Cu toate acestea, dacă vitalitatea nu se răzvrătește spre cap, acesta va stagna, provocând înnegrirea feței. Pe măsură ce acest lucru se întâmplă, textura feței va deveni ternă și ofilită. La scurt timp după aceea, urmează anihilarea. Atunci când canalele fiere și pericard se prăbușesc, pacientul simte febră în piept, uscăciunea gâtului, are agitație și iritabilitate. Treptat, limba devine rigidă și incapabilă să se miște. La bărbați, scrotul se contractă. Imediat după aceea, se produce anihilarea. Acestea sunt descrierile a ceea ce se întâmplă atunci când vitalitatea celor douăsprezece canale se prăbușește.”