A-ți distrage atenția vizionând emisiuni de radio, de televiziune sau prin Internet poate deveni un obicei năucitor, dacă nu este realizată cu moderație.
Viețile noastre sunt de obicei pline de zgomot. Există zgomotele din lumea exterioară pe care nu le putem controla și sunt zgomotele pe care le permitem în viețile noastre. Aceste zgomote, din surse aparent inofensive, cum ar fi televiziunea, radioul sau Internetul, ne pot ajuta ca să evităm confruntarea cu gânduri și emoții distructive. Cu toate acestea, folosirea zgomotului ca mijloc pentru distragerea atenției rănește mai mult decât ajută, deoarece ne amorțește în raport cu ceea ce clocotește interior și vrea să iasă suprafață pentru ca a fi conștientizat și pentru a fi vindecat. Dacă ne distragem atenția prin intermediul radioului, televizorului, Internetului sau cu alte zgomote de fundal, vom împiedica, de fapt, rezolvarea problemelor care ne bântuie.
Zgomotul ca mijloc pentru distragere a atenției ne poate afecta în multe feluri. El ne poate amorți emoțiile perturbatoare pe care nu vrem să le simțim sau ne împiedică să ne confruntăm cu problemele pe care le avem. De fapt, distragerea atenției de la ceea ce trebuie să te gândești, ne ajută să uităm de realitate. Evitarea gândurilor și emoțiilor inconfortabile sau copleșitoare ne va complica problemele, deoarece le permite să avanseze.
Renunțând la zgomot și savurând liniștea, însă, vom crea spațiul necesar pentru a experimenta și exprima ceea ce se ascunde dincolo de aparențe. Abia atunci explorarea de sine va începe cu seriozitate și vom putea privi problemele ce par înspăimântătoare. În tăcere, va deveni mai ușor să lăsăm apariția celor mai puternice sentimente pentru a reuși să le facem față și să găsim modalități inedite de rezolvare a oricărui gen de dificultate.
Când lăsăm ca interiorul să se exprime necenzurat, lăsând deoparte perdeaua de zgomote menite să ne protejeze de noi înșine, ne vom da seama ce trebuie să facem ca să ne vindecăm. Îmbrățișarea tăcerii și a cercetării de sine ne va permite să lucrăm cu gândurile și emoțiile dificile, iar ulterior să le transmutăm în ceva mai bun. Fără a apela la zgomote menite distragerii atenției, va fi posibil să acceptăm trăirile dificile pe măsură ce ele apar și să le transformăm în oportunități de evoluție constructivă.