Poate Dumnezeu locui în noi? Este aceasta o promisiune ce se realizează obiectiv sau rămâne doar un vis frumos despre care s-a scris într-o carte, fie ea și Biblia? Mai departe, cum se manifestă îndrumarea de Duhul Sfânt? Ce înseamnă să fii învățat în tot adevărul? Armonia cu dorința divină reprezintă un obiectiv tangibil? Cum devine Duhul Sfânt un Apărător Divin prezent în inimile noastre?
Cele anterior spuse sunt doar câteva dintre întrebările pe care le pune orice om care dorește să fie ucenic al lui Iisus Hristos. Asaltați de valuri de scepticism și îndoială care inundă lume și care ne perturbă viața, avem deseori senzația că ne-am pierdut orice fel de reper, că suntem niște jucării aruncate încoace și încolo de vântul schimbărilor ce se petrec mai repede decât ne dăm seama încotro ne îndreaptă. Prin urmare, avem nevoie de o ancoră a sufletului pentru a ne opri din această fremătare nebună. Ființa noastră are o dorință mistuitoare să găsească unui liman în care să intre corabia vieții și în care să se adăpostească din fața unei realități care ne lovește dureros. Avem astfel nevoie de un Apărător care să ne aducă pace, liniște, și rezolvare nevoii sufletului nostru, un Ajutor care să rămână cu noi pentru totdeauna.
Călătoria noastră pe tărâmul studiului biblic se va asemăna de data aceasta cu înaintarea unei nave maritime pe oceanul agitat lumii, cu dorința de a găsi un loc de oprire, sau un liman bun, în care să se relaxeze, cel puțin pentru o clipă, sufletele noastre. În corabia numită Speranța am invitat alături de noi și un pilot experimentat, adică o călăuză care să ne conducă evitând vârtejurile, curenții înșelători și capcanele unor mări care au înghițit multe nave de-a lungul timpului și un ghid al cărui nume este Apărătorul. Notând cu grijă ceea ce El ne comunică prin intermediul Bibliei, vom memora traseul prezentului studiu și când va izbucni furtuna vom ști cum să ajungem în portul de adăpost aflat pe țărmul limanurilor bune al Bibliei. Așadar, nu uitați să însemnați în caietul dumneavoastră de studiu, textele biblice pe care le vom studia și învățătura pe care Apărătorul Divin ne-o va oferi!
Care este dovada faptului că un om Îl iubește pe Dumnezeu?
Chiar înainte de a se despărți de ucenici, Iisus Hristos a vorbit despre continuarea prezenței Sale prin venirea Apărătorului, adică a Duhului Sfânt. Astfel, Iisus Hristos urma să revină în viața celor care aveau să aibă încredere în El, ascultând de cuvintele Sale. Acest lucru pare incredibil fiindcă El este sus în cer și noi jos pe pământ, însă Dumnezeu a avut în vedere să ni se descopere prin Duhul Sfânt. Numele „Apărătorul”, în greacă parakletos(παρακλετος), înseamnă „Cineva care merge alături de tine” sau „cineva chemat să te ajute”. De asemenea, înseamnă și „cel care îți ia apărarea”, reliefând astfel caracterul misiunii Sale de al păstra în certitudine pe cel credincios.
De ce Duhul Sfânt este numit în acest context ca fiind Apărătorul?
Prin numele de Apărător, se subliniază un aspect important, central al lucrării Sale, și anume, cel de a continua ceea ce Iisus Hristos începuse să facă în timpul vieții Sale pe pământ:
- Anunțarea ștergerii vinovăției pentru cei păcătoși;
- Vindecarea celor deprimați;
- Predicarea eliberării celor robiți de păcat;
- Dobândirea percepției corecte a realității.
Prin acest gen de lucrări, Iisus Hristos a fost Apărătorul Divin al celor aflați în nevoie din această lume. După plecarea Sa, Duhul Sfânt care-L călăuzise pe Iisus Hristos în timpul vieții Sale pe pământ, urma să fie revărsat asupra ucenicilor pentru ca ei să rămână în legătură directă cu Iisus Hristos și să continue activitatea Sa mângâietoare și de refacere a lumi. Un aspect important al lucrării Apărătorului menționat de Iisus Hristos se referea la cel al învățării ucenicilor asupra a tot ceea ce El le prezentase de-a lungul perioadei cât a stat cu ei. În acest sens, Apărătorul Divin urma să fie un învățător al adevărului și nevinovăției în felul în care a fost Iisus.
Prin urmare, dacă Apărătorul Divin nu ar fi cu noi, atunci toate cuvintele Salvatorului ar dispărea fără a mai putea fi amintite. De aceea, El are capacitatea să ne aducă în minte tot ceea ce El a rostit și învățat pe țărmul mării Galileei și la Ierusalim, cuvinte fără de moarte, pline de viață, capabile să transforme viața unui om, cuvinte care pot schimba destinul umanității și pe care nimeni altcineva nu le-a mai rostit vreodată. Prezența Apărătorului este o dovadă vie a împlinirii promisiunii că Dumnezeu este cu noi, fapt început istoric prin venirea Fiului Omului și continuat prin Duhul Sfânt, până la revenirea lui Iisus Hristos.
Prezența Apărătorului cu noi înseamnă să ai pacea lui Iisus Hristos în suflet, o liniște care întrece orice cunoștință atât din timpul de față, cât și din eternitate. Împăcarea adusă de Apărător este diferită de cea oferită de lume, care se schimbă imediat în conflict și război. Ea este o armonie durabilă, care conduce la anularea oricărei neliniști și frici din inimă, fiindcă Îl aduce pe Iisus Hristos în suflet asemenea unei puteri de neînvins. Astfel creștinul devine o putere invincibilă în lupta cu influențele rele ale lumii.