Ispășirea realizată de Iisus Hristos conduce la eliberarea noastră de sub condamnarea datorată condiției păcătoase în care ne aflăm. Ea este soluția lui Dumnezeu pentru noi, mai precis pentru orice persoană care primește prin credința oferta divină. Să facem acum un exercițiu de imaginație și să ne gândim că am putea merge la Templul construit de împăratul Solomon la Ierusalim și am înainta către clădirea acestuia trecând prin curtea exterioară în care am vedea o mulțime de închinători evrei și ne-evrei, simbolizând pe toți cei ce aud mesajul Evangheliei și sunt interesați de el. Am trece după aceea în curtea interioară, unde am vedea sacrificiile aduse pe altar, ca simbol al marii jertfe a lui Iisus Hristos și pe preoți făcând ritualurile scrise în legea lui Moise, ce anunțau lucrarea pe care avea să o facă mai târziu Iisus Hristos.
După aceea am urca în Templu întrând cu preoții ce slujeau în prima încăpere, numită Sfânta, unde am vedea la stânga candelabrul cu șapte sfeșnice, simbolizând prezența Duhului Sfânt. La dreapta am vedea masa cu pâinile puse înaintea Domnului, făcând trimitere directă la Pâinea vieții ce s-a pogorât din cer și în față am vedea altarul de aur pe care se ardea tămâie aromată înaintea Domnului, simbolizând rugăciunile și mijlocirea lui Iisus Hristos în favoarea noastră la scaunul de domnie lui Dumnezeu.
Am vedea după aceea cum Marele Preot ar da la o parte catapeteasma, sau perdeaua, ce acoperă intrarea în Sfânta Sfintelor și am vedea chivotul Legământului, cu tablele Legii, având deasupra lui prezența divină, mai precis deasupra capacului ispășirii, simbolizând lucrarea finală de judecată și răscumpărare a celor sfinți. Și nu în ultimul rând am vedea sângele sacrificiului stropit peste altarul de aur, peste chivotul legământului și peste tot Templul, arătând la Jertfa prin care pedeapsa păcatului a căzut asupra Fiului lui Dumnezeu și dreptatea veșnică a fost îndeplinită, eliberând de condamnare pe cel păcătos.
Ei bine, dacă am vedea toate aceste lucruri în fiecare zi, am înțelege că ispășirea reprezintă eliberarea oferită de Dumnezeu ce ne conduce în cele din urmă să stăm în prezența Sa. Ea este cheia care va deschide experiența prezenței Sale cu noi acum și a noastră cu El în viitor, în Imperiul cerului. La modul practic, în fața nesiguranței, dezamăgirii, răutății, nedreptății, lipsurilor, necazurilor și altora de felul acesta, am vedea stând Persoana lui Iisus Hristos și Templul Său, deschizându-ne de fiecare dată o cale pe care să putem avansa pe drumul care duce la Imperiul Său. Plecând de la realitățile crude ale zilei, am înțelege că ispășirea înseamnă eliberare de păcat, de rău și de tot ce ne trage spre abis, fie din jur, fie din noi înșine. Ispășirea este punctul de sprijin pe care ne putem baza pentru a putea trăi o viață demnă și fericită. Veniți și priviți la Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii!