Evanghelia și Judecata
Avem ocazia să studiem profețiile din cartea lui Daniel și să înțelegem mesajul lor pentru noi, astăzi, pentru oamenii care locuiesc pe pământ. Două lucruri se disting în mod deosebit din studiul acestei cărți, lucru care se extinde la nivelul întregii Biblie și anume: imaginea harului lui Dumnezeu acționând în favoarea celor care se încred în El, adică Evanghelia, și cea a dreptății Sale acționând deopotrivă spre binele celor care urmează calea salvării, adică Judecata.
Cele două noțiuni, Evanghelia și Judecata, nu se exclud, așa cum nu pot fi separate iubirea și dreptatea lui Dumnezeu, ambele fiind importante pentru desfășurarea până la capăt a planului de salvare a omului căzut în păcat. Acești doi piloni ai salvării: Evanghelia și Judecata vor face obiectul studiului nostru pentru prezentarea de față, în scopul de a accentua importanța lor și necesitatea de a ne conforma acestui plan în acord cu dorința divină. Judecata amintită în cartea lui Daniel se aplică deopotrivă celor care nu se încred în Dumnezeu, având un caracter de pedeapsă, dar și celor care se încred în El, având un caracter de investigare, de cercetare și identificare în scopul stabilirii sentinței finale în Iisus Hristos.
Evanghelia, de asemenea, se aplică tuturor oamenilor, atât celor ce nu se încred în Dumnezeu, ca mărturie despre șansa care le-a fost acordată, dar pe care au respins-o sau au ignorat-o, cât și celor care se încred în El, ca mijloc de salvare în baza sacrificiului lui Iisus Hristos. Relația dintre aceste două concepte și realități puternice va fi, de asemenea, studiată pentru a avea o imagine amplă asupra planului de salvare așa cum este el în Iisus Hristos.
Modalitatea de studiu va consta în a compara text cu text și verset cu verset pentru a desprinde mesajul divin, fapt ce va necesita puțină atenție și notarea referințelor la acestea. Deși poate o să vi se pară o metodă care necesită atenție și perseverență, rezultatele vor fi dintre cele mai benefice pentru dezvoltarea relației cu Dumnezeu.
Evanghelia în cartea lui Daniel și în Biblie
Cum este enunțată Evanghelia în cadrul profețiilor din cartea lui Daniel? La ce se referă ea și cum o putem înțelege?
Pentru aceasta vom citi din Daniel 9.24-27 „Șaptezeci de săptămâni au fost hotărâte asupra poporului tău și asupra cetății tale celei sfinte, până la încetarea fărădelegilor, până la ispășirea păcatelor, până la ispășirea nelegiuirii, până la aducerea nevinovăției veșnice, până la pecetluirea vedeniei și profeției și până la ungerea Sfântului sfinților. Să știi dar și să înțelegi, că de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, până la Unsul (Mesia), la Cârmuitorul, vor trece șapte săptămâni; apoi șaizeci și două de săptămâni După aceste șaizeci și două de săptămâni, unsul va fi stârpit și nu va avea nimic. El va face un legământ trainic cu mulți, timp de o săptămână, dar la jumătatea săptămânii va face să înceteze jertfa și darul de mâncare .”
Ce va încheia Mesia timp de o săptămână și ce va face la jumătatea acestei săptămâni?
„Va face un legământ trainic și va face să înceteze jertfa și darul de mâncare.”
Evanghelia înseamnă vestea cea bună a salvării prin Mesia, Cel trimis de Dumnezeu pentru a ne scoate din mijlocul acestei lumi pline de păcat. În textul anterior citim că Mesia urma să apară și să realizeze următoarele lucruri:
- încetarea fărădelegilor: lucru realizat prin Duhul Sfânt și oferit de Mesia celor care cred în El sau sfințirea vieții celor credincioși;
- ispășirea păcatelor: lucru realizat prin intermediul sacrificiului de pe Golgota, pentru cei care se încred în Mesia, adică îndepărtarea păcatului și a vinovăției;
- ispășirea nelegiuirii: lucru similar, dar care indică îndepărtarea vinovăției rezultate din încălcarea Legii morale a lui Dumnezeu;
- aducerea nevinovăției veșnice: lucru realizat prin întruparea lui Mesia, prin lucrarea publică de predicare a salvării oferite de Dumnezeu și prin victoria dusă până la capăt prin trăirea unei vieți sfinte, fără de prihană în mijlocul acestei lumi;
- pecetluirea vedeniei și profeției: dovada că tot ce s-a prevăzut pentru împlinirea planului de salvare va fi realizat;
- ungerea Sfântului sfinților: ungerea lui Iisus Hristos ca Mesia prin botezul de la Iordan;
- va face un legământ trainic: prin întemeierea bisericii creștine;
- va face să înceteze jertfa și darul de mâncare: prin încetarea sistemului ceremonial de închinare.
Toate aceste lucruri s-au împlinit prin viața și activitatea lui Iisus Hristos, lucru pe larg consemnat în evanghelii și care dovedesc adevărul și caracterul demn de încredere al profețiilor din cartea lui Daniel. Așa cum am studiat, aceste evenimente s-au derulat în timpul celor 3 ani și jumătate de lucrare publică a lui Iisus Hristos, ce a culminat cu jertfa Sa în primăvara anului 31 d.Hr., la jumătatea ultimei săptămâni de ani din cadrul celor 70 profetizate.
Cum este în continuarea prezentată Evanghelia în cadrul general al Bibliei? În mod deosebit care sunt acele elemente esențiale revelate ca fiind Evanghelia lui Iisus Hristos?
În cuprinsul Bibliei sunt foarte multe versete care ne vorbesc despre Evanghelia lui Iisus Hristos, despre planul de salvare pe care Dumnezeu l-a alcătuit și l-a adus la împlinire prin Fiul Său. Între acestea aș cita textul de aur din Ioan 3.14-16. „Și, după cum a înălțat Moise șarpele în pustie, tot așa trebuie să fie înălțat și Fiul omului, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.”
Numai jertfa lui Iisus Hristos ne va scăpa de păcat și de pedeapsa finală ce se va aplica în dreptul celor care resping darul lui Dumnezeu. Numai prin credința în El vom putea beneficia de viața veșnică pe care Domnul ne-o oferă în dar. Nu există ceva mai mare, mai deosebit, mai frumos, mai înalt decât jertfa lui Iisus Hristos în baza căreia păcatul nostru este pus asupra sa și sfințenia, nevinovăția Sa este așezată în dreptul nostru.
Mai există și alte „versete de aur” care să ne vorbească despre Evanghelia lui Iisus Hristos?
Aș aminti în acest sens ceea ce a spus apostolul Pavel în epistola sa către Romani 1.16-17 „Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia lui Iisus Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a Iudeului, apoi a Grecului; deoarece în ea este revelată o nevinovăție, pe care o dă Dumnezeu, prin credință și care duce la credință, după cum este scris: „Cel nevinovat va trăi prin credință.”
Apostolul Pavel, unul dintre cei mai buni „cunoscători” ai Evangheliei lui Iisus Hristos, atât ca învățătură, cât și ca experiență, subliniază caracterul acestui mesaj divin, ca fiind puterea lui Dumnezeu pentru salvare (în limba greacă „dinamis”), adică manifestarea acelei energii creatoare, infinite a Creatorului în favoarea celui păcătos care are încredere în Iisus Hristos. În plus, principiul de bază al ei este credința, o încredere deplină în nevinovăția, sfințenia, perfecțiunea pe care Iisus Hristos ne-o pune la dispoziție: iertarea deplină de păcat și părtășie la darul Duhului Sfânt. Sunt foarte multe lucruri ascunse în acest verset, precum și în multe alte texte din Biblie care ne vor conduce la bucuria acceptării lui Iisus Hristos și a salvării Sale.