Cum rămâne cu chemarea de a ne închina lui Dumnezeu? Cum se poate înțelege acest lucru aparent misterios pe nume „închinare”? Mai are nevoie omul modern de așa ceva?
Voi reveni cu o idee pe care am amintit-o în mai multe ocazii și anume că Biblia utilizează noțiuni actuale pentru noi, fiindcă ea este revelația lui Dumnezeu pentru umanitate de la începutul istoriei și până la sfârșit. Cu privire la închinare vom încerca să înțelegem la ce se referă, citind următoarele versete:
Apocalips 7.9 „După aceea am văzut o mare și nenumărată mulțime de oameni din toate neamurile, triburile, popoarele și limbile; ei stăteau înaintea scaunului de domnie și a Mielului fiind îmbrăcați în haine albe și cu ramuri de palmieri în mâinile lor. Ei strigau cu voce tare și spuneau: „Mântuirea aparține Dumnezeului nostru ce stă pe scaunul de domnie și a Mielului!” Și toți cei ce stăteau în jurul scaunului de domnie: îngerii, căpeteniile și Ființele Vii și-au plecat frunțile înaintea scaunului de domnie, s-au închinat lui Dumnezeu și au spus: „Amin! Toată lauda, slava, înțelepciunea, recunoștința, supunerea, puterea și autoritatea aparțin pentru întotdeauna Dumnezeului nostru! Amin!”
Conform celor de mai sus înțelegem că închinarea presupune următoarele elemente obligatorii:
(1) să stai în fața scaunului de domnie a lui Dumnezeu, adică să fii înaintea Sa, lucru ce înseamnă în principal conștientizarea prezenței divine oriunde te găsești și ori de câte ori dorești să intri în legătură cu Cel Prea Înalt; simpla orientare a gândurilor către Dumnezeu adeseori poate fi suficientă;
(2) recunoașterea autorității lui Dumnezeu asupra vieții tale;
(3) să te pleci înaintea Sa, adică să îi oferi lui Dumnezeu ocazia de a te călăuzi în toate lucrurile;
(4) să rămâi în această atitudine de acum înainte prin angajare deplină și asumare totală a condiției de cetățean al Împărăției Sale.
Acest pachet de acțiuni și de atitudini presupune dezvoltarea unor deprinderi care se cer aprofundate de-a lungul întregii vieți, ca pregătire pentru Imperiul veșnic al lui Dumnezeu.
Dar nu este umilitor pentru noi să procedăm în felul în care Biblia ne arată că trebuie să ne închinăm? Cum adică să te supui lui Dumnezeu pe deplin?
Cerințele enunțate în Biblie sunt într-adevăr umilitoare pentru mândria omenească, ce nu admite pe nimeni mai presus de sine și cu adevărat este necesară dovedirea unui spirit de jertfire a egoismului, lucru pe care mulți oameni îl refuză. Trebuie să înțelegem că viața în cer nu este un fel de vacanță în care fiecare face ce vrea, fără a da socoteală nimănui. În Imperiul cerului, suprema activitate va fi cea de a ne închina lui Dumnezeu, de a-L lăuda, de a aprofunda revelația Sa în natură și Biblie. Așadar, cine nu găsește plăcere în aceste lucruri pe pământ, nu se va putea bucura nici în cer de ceea ce se găsește acolo. Dar indiferent cât de mult ar costa, cerul totuși merită un astfel de sacrificiu.
Ați avea un fragment biblic care să fie ca o concluzie pentru toată această problemă a pregătirii în vederea judecății ce precedă a doua venire a lui Iisus Hristos?
Avem un astfel de text așa cum putem citi din Biblie în Apocalips 22. „Eu vin foarte repede și răsplata Mea este cu mine pentru a da fiecăruia după faptele sale. Eu sunt Alfa și Omega, Primul și Ultimul, Începutul și Sfârșitul!” Ferice de cel care își spală hainele pentru a avea drept la pomul vieții și să poată intra pe porți în cetate. Afară sunt trădătorii, vrăjitorii, desfrânații, ucigașii, idolatrii și toți cei care iubesc sau practică minciuna! „Eu, Iisus, Mi-am trimis îngerul să dezvăluie tuturor bisericilor toate aceste lucruri; Eu sunt rădăcina și fiul lui David, steaua ce strălucește în zori de zi!” Duhul Sfânt și Mireasa spun: „Vino!” Cel ce aude să spună mai departe: „Vino!” Celui ce îi este sete să vină să și să bea apa vieții fără plată!”
Astfel, sub simbolul spălării hainelor avem reprezentată toată pregătirea necesară ce ne va da dreptul să intrăm în Imperiul cerului. Nu putem face altceva decât să răspundem chemării adresate de Duhul Sfânt și de Mireasa lui Iisus Hristos – biserica formată din cei credincioși din toate națiunile acestei lumi, care trăiesc și anunț Evanghelia cea veșnică în acest timp al sfârșitului. Astfel, Judecata devine cu adevărat Evanghelie, adică o veste bună care ne motivează să mergem înainte.
Recapitulare
Prezentarea noastră a parcurs astfel mai multe etape în înțelegerea mesajului actual al Judecății ce precedă a doua venire a lui Iisus Hristos. În acest sens, pornind de la revelația acestei judecăți în cartea profetului Daniel, am mers mai departe în cartea Apocalips, în care se tratează această temă într-o manieră mult mai extinsă. Astfel, am înțeles că tema judecății reprezintă centrul profețiilor din Daniel și din Apocalips, în mod deosebit fiind accentuat conceptul de Evanghelie veșnică redând într-o formă sintetică mesajul lui Dumnezeu din timpul Judecății care se desfășoară în cer.
După aceea, am fost interesați să vedem ce înseamnă acest mesaj al Evanghelie veșnice și am înțeles că este vorba de trei concepte fundamentale și anume,: să ne temem de Dumnezeu, să Îi dăm slavă și să ne închinăm Lui. Astfel, am parcurs paragrafe din cartea Apocalips care să ne ajute să aprofundăm conceptele în cauză într-un mod dinamic și practic, ceea ce sperăm că am reușit să și facem. În concluzie, am ajuns la invitația pe care ne-o adresează Dumnezeu prin intermediul Bibliei, de a ne pregăti pentru Imperiul cerului, trecând cu bine de Judecata divină care se desfășoară în prezent în cer, înaintea scaunului Său de domnie.
Concluzie
Concluzia la cele prezentate în prezentare rezidă în necesitatea de a ne pregăti în vederea Judecății divine și revenirii lui Iisus Hristos. Acest lucru presupune însușirea unor deprinderi care să ne ajute să trăim acel stil de viață pe care Dumnezeu Îl așteaptă de la noi, ca viitori cetățeni ai cerului. Atâta timp cât vom fi indiferenți față de obiceiurile pe care le avem și nu vom da atenție pregătirii pentru Judecata divină, nu vom înregistra nici un progres în viața noastră. De aceea, lecția de față caută să ne motiveze să devenim și noi o parte a cerului chiar din timpul vieții de acum, fiindcă, dacă nu găsim plăcere în realitățile eterne și în dovedirea unui caracter creștin pe pământ, cum vom fi bucuroși să facem acest lucru în cer și pentru o veșnicie? Vino chiar acum la scaunul de har și de îndurare al Dumnezeului nostru Iisus Hristos și caută să trăiești Evanghelia Sa cea veșnică din clipa aceasta, sau cum zice Biblia: „Și Duhul și Mireasa spun vino; cel ce aude să vină să bea apa vieții fără plată”.