Ce este viața? Care este sensul ei și de ce există această lume? Sunt două întrebări care ne provoacă de-a lungul întregii noastre treceri prin această secvență a universului. Bineînțeles că răspunsurile sunt dintre cele mai felurite și mai diverse în funcție de tradiția și cultura grupului din care faci parte, fără a se putea ajunge cu adevărat la o armonie a tuturor religiilor de pe fața acestui pământ. Iar factorul imaginație, dublat de multe alte interese, poate provoca o ceartă de cuvinte fără de sfârșit pe teme care depășesc cadrul natural în care trăim.
Cu toate acestea, explorarea tradiției mozaice și ulterior a celei creștine, ne poate ajuta în discernerea unor elemente de adevăr, care să ne ajute în formularea unui răspuns valabil la aceste întrebări fundamentale. Dar nu aș dori sa fiu greșit înțeles, mai precis, nu exclud valoarea și a altor tradiții de credință care există în această lume, ba chiar apreciez foarte mult diversitatea de cultură și viziune care există pe pământ. Însă demersul rațional și istoric al Bibliei este fără egal în discernerea caracterului obiectiv al universului, aflat însă sub directa îndrumare a Marelui Creator al tuturor lucrurilor.
Din acest punct de vedere, superioritatea tradiției iudeo-creștine se poate reliefa prin armonia aparte între credință și rațiune, vizibil și invizibil, imanent și transcendent, ce trece dincolo de sloganul propagandistic al lui „crede și nu cerceta”, care în mod nefericit a marcat evoluția bisericii creștine în perioada medievală. Mă gândesc la faptul că o reevaluare lipsită de prejudecată a acestei mari tradiții ar aduce un plus de cunoaștere pentru civilizația contemporană, dedată materialismului, distracției și consumului fără măsură.
Redescoperirea valorii Bibliei ar aduce multă lumină în societatea în care trăim și în acest sens am întreprins un demers relativ modest de investigare a profeției apocaliptice a Vechiului Testament, care în momentul de față face obiectul multiplelor speculații din partea diferitelor grupări religioase oferind sprijin pentru acțiuni politice și militare dintre cele mai fanteziste la care am fost martori în ultimii ani. Am convingerea că o incursiune sinceră în lumea profeției biblice ne va aduce un plus de cunoaștere și de devoțiune, lucru benefic deopotrivă rațional și emoțional.
În ce privește cartea profetului Daniel, ea este structurată în douăsprezece capitole după cum urmează: un preambul care ne oferă contextul epocii, un vis profetic al împăratului Babilonului, mai multe încercări ale credinței pentru Daniel și prietenii săi, precum și trei secvențe profetice cu impact direct asupra evoluției politice și militare din zona Orientului Apropiat și Mijlociu, aflată mereu sub impactul schimbării și disputei din cele mai vechi timpuri ale istoriei recente. Studiind cu atenție această carte vom discerne mecanisme sociale, politice și religioase dintre cele mai interesante în înțelegerea mecanismelor și principiilor care guvernează schimbarea lumii în care trăim.