Acasa > Elemente > Respectul >  




Volum: Vindecare Prin Cuvânt         Ediția 137 / 18 martie 2022        Tot Volumul

A te teme de Dumnezeu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum putem să înțelegem temerea de Dumnezeu? La ce anume se referă această temere? Este pur și simplu vorba despre frică de Dumnezeu?  
 
Ceea ce Dumnezeu ne cere este mai mult decât sentimentul de frică, pe care într-o formă sau alta ar trebui să îl depășim pentru a putea înțelege noțiunea biblică a „temerii de Dumnezeu”. În acest sens este util să examinăm următorul text biblic care face trimitere directă la o astfel de „temere”: Apocalips 15.3 „Ei intonau cântarea lui Moise, servitorul lui Dumnezeu, și al Mielului prin cuvintele: „Mari și îngrozitoare sunt acțiunile Tale, Doamne Dumnezeule Atotputernic, drepte și adevărate sunt căile Tale, Împărate al popoarelor lumii! Cine nu se va supune Ție, Doamne, și cine nu va acorda respect Numelui Tău? Fiindcă numai Tu ești sfânt! Toate popoarele lumii vor veni și se vor închina înaintea Ta fiindcă au fost pronunțate dreptele Tale sentințe!”  
 
Cum este numit Dumnezeu în această cântare și cine va veni să se închine înaintea Sa?  
 
Dumnezeu Atotputernic, Împărat al Neamurilor; toate Neamurile. Avem expunerea unei cântări de laudă la adresa lui Dumnezeu numită „cântarea lui Moise și a Mielului” în care se face referință la măreția lucrărilor lui Dumnezeu și la recunoașterea dreptății caracterului lucrărilor pe care Sale. De fapt, cei care cântă această cântare sunt persoane care au avut în timpul vieții lor de pe pământ exact experiența de victorie asupra păcatului experimentată de Moise și de Iisus Hristos. De aceea ei se pot uni în cântare cu Moise și cu Iisus Hristos, fiindcă ei au în comun o experiență similară, care i-a condus la înțelegerea dreptății lui Dumnezeu în tot ceea ce El face.  
 
Dar mai concret, pentru noi, ce ar putea însemna această cântare?  
 
Cântarea de mai sus exprimă modul în care au trăit aceste persoane pe pământ; cunoașterea din cer nu este altceva decât extinderea cunoașterii câștigate pe pământ, astfel ei exprimă în cer ceea ce au văzut că Dumnezeu a făcut pe pământ, dreptatea tuturor căilor Sale, sfințenia Sa perfectă. Această recunoaștere plină de iubire și adorare este „temerea de Dumnezeu” la care suntem chemați prin Evanghelia cea veșnică mai sus amintită.  
 
Merită să accentuăm ceva în mod deosebit pentru a avea o însușire practică a conceptului temerii de Dumnezeu?  
 
Textul biblic amintit este practic și ne sunt schițate mai multe elemente de învățătură pe care ar trebui să ni le însușim; astfel:  
 
(1) trebuie să ne însușim deprinderea de a observa măreția lucrărilor lui Dumnezeu, grandoarea a tot ceea ce El întreprinde de la lucrurile mici și cotidiene (cum ar fi susținerea zilnică a vieților noastre) până la cele considerate mari și de excepție (miracole, intervenții supranaturale etc.);  
 
(2) în continuare, trebuie să observăm caracterul drept și adevărat a tot ceea ce Dumnezeu înfăptuiește; acest lucru poate fi uneori dificil, fiindcă păcatul ne împiedică să avem o percepție corectă, dar cu ajutorul Duhului Sfânt putem ajunge la o astfel de viziune;  
 
(3) deopotrivă trebuie să recunoaștem autoritatea Sa asupra noastră și să ne conformăm cu ceea ce El ne cere prin intermediul Bibliei;  
 
Și nu în ultimul rând, trebuie să lăudăm pe Dumnezeu pentru tot ceea ce El face și pentru tot ceea ce El este: Creator, Salvator și Susținător al nostru; acest lucru este legat de ceilalți pași anterior enunțați.  
 
Înțelegem că este vorba despre un întreg sistem de deprinderi pe care ar trebui să ni le însușim ca pregătire de judecată?  
 
Într-adevăr, este vorba practic de un stil de viață complet diferit de cel cu care lumea este obișnuită și este necesară o reformă profundă la nivel individual. Noi suntem obișnuiți să privim doar la lucrurile negative și să le accentuăm. Sau în cazul în care recurgem la religie o facem fie pentru a ne rezolva o anumită problemă, după a cărei rezolvare normal că uităm de ea, fie datorită unor tradiții moștenite pe care le urmăm în virtutea inerției, sau a unei frici superstițioase. De aceea, trebuie, insist asupra acestui cuvânt ce reclamă maximum de voință, trebuie să ne însușim deprinderile fundamentale ale temerii de Dumnezeu în genul: observării lucrării Sale, recunoașterii dreptății modului Său de acțiune și autorității Sale asupra vieții noastre, precum și aducerii de laudă din inimă pentru tot ceea ce El face.  
 
Referinţă Bibliografică:
A te teme de Dumnezeu / Vindecare Prin Cuvânt : Jurnal de Rugăciune și Studiu, Ediţia 137, Anul XII, 18 martie 2022.

Datele volumului: Copyright © 2022 Vindecare Prin Cuvânt : Toate Drepturile Rezervate. Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.
Dacă doreşti să ne contactezi, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail bible-study.xyz@hotmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE
Jurnal de Studiu și Rugăciune reprezintă rodul unei viziuni speciale privind oferirea unor articole care să îndrume pe cei care-L caută pe Dumnezeu către întâlnirea cu Hristos ce se va întâmpla în curând.

E-mail: nicolae.florescu.sires@gmail.com

Consultaţi Catalogul volumelor pentru o listă completă a volumelor publicate.


 
PAGINI
DIN
SCRIERE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!