„În călătoria lungă a vieții, credința ne este cel mai bun tovarăș, ne oferă cea mai puternică înviorare și este cel mai prețios lucru pe care îl putem avea.” — Siddhartha Gautama Buddha
Cât de tainic ne apare, de multe ori, înțelesul cuvântului „credință”! Uneori ai impresia că este atât de simplu să exprimi acest gen de încredere deplină. Dar alteori constați că pur și simplu nu mai ai cuvinte pentru a descrie ce anume trebuie să fie credința. De aici și dificultatea de a mai crede când treci prin încercări și de a te mai agăța cu nădejde de un cuvânt bun în împrejurări dificile. Și nu de puține ori, în lupta zilnică ajungi să nu mai știi încotro să mai mergi, ce idealuri să mai ai și ce credință să mai exprimi, fiindcă îți este atât de greu să înțelegi cum poate o idee sau un gând să-ți aducă bucurie și rezolvare problemelor tale.
Prin urmare, să ai credință reprezintă un act de curaj, de orientare fermă a dorinței, ce merge înainte, chiar dacă negura este peste tot în jurul tău. De aceea, credința poate să-ți devină „cel mai prețios lucru” pe care îl poți avea pe cărarea vieții, fiindcă reversul medaliei este necredința, abandonarea luptei și așteptarea îngrozită a unui sfârșit pe care nu-l poți evita.
Așadar, a face „pași prin credință”, nu este simplu și nici ușor. Dar în mod paradoxal, credința are capacitatea de a te înviora, de te a scoate din abisul disperării și de a te ridica deasupra neputinței și apatiei. Această experiență am avut-o și eu, când am urmărit să redau cât mai bine și cât mai dinamic noțiunea de credință zilnică.
În acest sens, am încorporat mai multe stiluri de studiu, pe care le-aș rezuma în următoarele cuvinte ce exprimă mai multe acțiuni specifice: a-L iubi pe Dumnezeu, a învinge frica, a nu fi violent și a lupta împotriva răului. Sunt sigur că aceste dezbateri vor aduce lumină asupra multor probleme ce apar pe cărarea vieții când încerci să mergi pe calea lui Dumnezeu. În plus, am preluat materiale inedite de pe Internet, din mai multe surse ce cuprind relatările dificultăților pe care multe persoane le întâmpină și gândurile mari exprimate de diferiți autori asupra unor subiecte mereu de actualitate.
Pentru a identifica universalitatea cuvintelor Bibliei, am încorporat citate și idei din mari autori, în genul lui Martin Luther King Jr., Mahatma Gandhi și Siddhartha Gautama Buddha, într-un spirit de prețuire atentă a moștenirii spirituale pe care aceștia ne-au lăsat-o de-a lungul veacurilor. Astfel, cred că am reușit nu doar să stârnesc interesul, dar și să aduc lumină celor ce au nevoie mai mult decât oricând de credința care aduce înviorare, pace și vindecare.