„Nu te teme, căci Eu sunt cu tine. Nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău. Eu te întăresc, Eu îți vin în ajutor și Eu te susțin cu dreapta Mea biruitoare.” — Isaia 41:10
Ce înseamnă „să te uiți cu îngrijorare”? Cum putem înțelege mecanismul de formare a fricii?
Îngrijorările apar din cauza modului deformat în care privim realitatea încercând să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm doar prin puterea noastră. Nu este nimic mai periculos pentru mintea noastră, decât să încercăm să rezolvăm lucrurile și situațiile încurcate bazându-ne numai pe noi înșine. De aici rezultă o perspectivă îngrijorătoare asupra vieții prezente pe care o ducem asupra viitorului. Astfel, a privi cu îngrijorare înseamnă să pierzi perspectiva pozitivă, la care ne îndeamnă Cuvântul lui Dumnezeu și să uiți de faptul că Dumnezeu se îngrijește de tine, în mijlocul tuturor situațiilor pe care le-ai putea întâlni în viață.
Cât de periculoase sunt îngrijorările în îndeplinirea datoriilor vieții?
Îngrijorările subminează la modul hotărât și sigur orice efort de a face față cu succes datoriilor vieții, aducând un sentiment de nesiguranță, care conduce în cele din urmă la disperare și abandon de sine. Prin cumulare, ele devin asemenea unor munți de netrecut, dincolo de care nu mai putem zări nimic, împiedicându-ne să înaintăm pe cărarea vieții.
Ce înseamnă să te temi? Din ce poate proveni frica?
Teama este un sentiment ce ne copleșește, aducându-ne perspectiva unui viitor incert, pe care nu reușim să îl mai depășim. Când apare frica, rămânem practic într-o stare de nesiguranță din care nu știm cum să mai ieșim, ce ne împiedică să mai vedem soluția ieșirii din impas. Întotdeauna teama provine din pierderea încrederii asupra faptului că vom face față problemelor vieții și atrage după o sine o demobilizare generală, manifestată în multiple forme.
Cum putem înfrânge sentimentele de îngrijorare și teamă? Ce pași putem face în acest sens?
Soluția biblică la problemele generate de îngrijorare și teamă se traduce prin conștientizarea prezenței lui Dumnezeu alături de noi, de sprijinul care este gata ane fi oferit de Creatorul universului, de acea convingere fermă în faptul că El este cu tine, fapt care se numește „credință”. De fiecare dată când manifestăm credință, orice gen de îngrijorare sau teamă nu are cum să se mai manifeste, fiindcă un sentiment superior pune stăpânire pe mintea noastră, capabil să dea la o parte orice urmă de întuneric. La modul concret, trebuie să nu mai privim spre „sursa de întuneric”, ci să ne îndreptăm privirile către Dumnezeu, spre promisiunile Sale. După aceea, este necesar să ni le însușim și să credem că au fost scrise pentru întărirea noastră la vreme nevoie. Ulterior trebuie să acționăm ca și cum acele lucruri promise prind deja contur sub ochii noștri, iar asigurările divine încep să se împlinească.
Cum se înțelege asigurarea oferită de Dumnezeu prin cuvintele: „Eu sunt cu tine”? Cum poate ea contracara teama?
Obiectiv vorbind, întotdeauna Dumnezeu este lângă noi, dar problema este că noi nu suntem conștienți de acest lucru și imediat pierdem din vedere acest mare adevăr. De aici încep o mulțime de probleme, care ne conduc în cele din urmă într-un labirint de situații și încurcături din care nu mai putem ieși. Însă dacă vom ajunge să conștientizăm faptul că Dumnezeu este alături de noi, de îndată se va produce o iluminare interioară, o aprindere a speranței și încrederii, care va alunga imediat orice fel de frică. Biblic vorbind, singurul antidot pentru teamă constă în conștientizarea prezenței divine cu noi. Frica a apărut când oamenii au ales să se separe de Dumnezeu, dar dacă ne întoarcem la El, teama nu mai are cum să se mai producă.
La ce se referă expresiile: „Eu te întăresc” și „Eu îți vin în ajutor”? Cum pot ele contracara îngrijorarea?
Nu este suficient să conștientizăm faptul că Dumnezeu este alături de noi, dacă nu vom avea convingerea că El va interveni în favoarea noastră. Altfel, ar fi ca și cum Dumnezeu ar fi prezent doar pentru a lua notă de suferința noastră, ceea ce deformează imaginea completă a planului său de intervenție în favoarea umanității. De aceea, trebuie să mergem mai departe și să conștientizăm faptul că El ne întărește, ne dă putere pentru a face față situațiilor cu care ne confruntăm și ne vine în ajutor indiferent de situație. De fapt, ori de câte ori am ieșit dintr-o încurcătură, Dumnezeu a fost de față și a intervenit, direct sau indirect, în favoarea noastră. Când avem o astfel de convingere, atunci îngrijorarea nu are cum să se mai manifeste. În realitate, îngrijorarea a apărut de îndată ce omul a ales să nu mai depindă de Dumnezeu și a încercat să își rezolve singur problemele pe care și le-a adus asupra sa. Dar când convingerea intervenției divine devine dominanta vieții noastre, îngrijorarea nu mai poate să acționeze.
Ce înseamnă „Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare”? La ce se referă această biruință și cum putem să o avem neîncetat?
Dumnezeu ne oferă posibilitatea de a învinge la fiecare pas pe care îl facem prin viață, singura condiție fiind aceea de a-L recunoaște în toate căile noastre și de a căuta să trăim în prezența Sa. Această biruință se răsfrânge asupra tuturor aspectelor experienței noastre, conducându-ne progresiv la învingerea tuturor dificultăților și neputințelor pe care le avem, între care deja am menționat sentimentul de teamă și cel de îngrijorare. Împreună cu Dumnezeu, totul devine simplu iar experiența biruinței se transformă într-un lucru cât se poate de normal și de natural.