Să trecem mai departe, mai precis să urmărim cum putem să primim de la Dumnezeu darul perfecțiunii lui Iisus Hristos:
„Cereți și vi se va da! Căutați și veți găsi! Bateți și vi se va deschide! Oricine cere, capătă. Cine caută, găsește. Celui ce bate, i se deschide. Cine este omul acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră? Sau dacă-i cere un pește, să-i dea un șarpe? Prin urmare, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru din cer va da lucruri bune celor ce I le cer! Tot ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel. În aceasta este cuprinsă Legea și Profeții.” — Matei 7.7-12
Este suficient să ceri pentru a primi? Dumnezeu ne va da tot ceea ce noi îi cerem? Nu există restricții în acest sens?
Fragmentul biblic este clar, precizând că dacă vom cere, vom primi. Bineînțeles că nu orice fel de cerere ne va fi ascultată, fiindcă este posibil să dorim lucruri care nu sunt după dorința lui Dumnezeu și sunt vătămătoare pentru noi sau ceilalți. Cheia de înțelegere a acestui text este dată de expresia „va da lucruri bune celor ce I le cer”. Așadar, dacă vom cere „lucruri bune”, ne este dată dovada că le vom primi.
Această problema devine tot mai complicată! Care sunt acele lucruri bune pe care cerându-le, le vom primi?
Reluând tema studiului nostru, un lucru bun ar fi să dobândim capacitatea de a ne „iubi” dușmanii, adică de ne stăpâni ura, mânia și violența, chiar dacă acestea par justificate. Un alt lucru bun ar fi să exersăm puterea de-a ierta și de a nu purta resentimente, adică supărare în suflet. Un alt lucru bun ar fi cel de a rămâne smerit și de a abandona înălțarea de sine. Ei bine, orice lucru negativ este vătămător pentru suflet și se manifestă asemenea unui șarpe care mușcă pentru a-și injecta veninul în corpul victimei. Prin urmare, trebuie anihilată otrava Satanei, ce se manifestă prin astfel de lucruri rele.
Este util să procedăm astfel, deși deseori ne dorim lucruri mai concrete de la Dumnezeu în genul: bunăstării materiale, confortului și afirmării profesionale. Și acestea pot fi „lucruri bune” după dorința lui Dumnezeu?
Cu certitudine, și acestea pot fi lucruri bune, în măsura în care nu ne vor corupe sufletul și nu ne vor conduce să Îl ignoră pe Dumnezeu. Din păcate, tendința este de a uita pe Creatorul nostru, dacă lucrurile ne merg bine. Dacă nu intervine vreo problemă sau vreun necaz, cu greu ne amintim de obligațiile pe care le avem față de Dumnezeu cu scopul de a merge în certitudine pe calea salvării. De multe ori, pentru a cita dintr-un autor creștin, Dumnezeu ne face să „naufragiem” în planurile noastre cu scopul de a ne salva din mlaștina lumii.
De ce lucrurile pe care de obicei le caută oamenii pe pământ, nu sunt considerate de Dumnezeu ca fiind bune?
Tendința noastră este de a căuta acele lucruri care ne vor amplifica înclinațiile negative, dintre care cea mai nefastă este aceea de a neglija realitățile eterne și de a uita de Dumnezeu. Este paradoxal că lucrurile bune în sine, devin rele printr-o folosire necorespunzătoare. Puterea de influență, bunăstarea materială și viața de familie pot deveni bariere serioase în a-L urma pe Dumnezeu, cu consecința teribilă a pierderii vieții.
În concluzie, cum trebuie să ne stabilim prioritățile în viață pentru a pune obiectivele cele mai importante acolo unde trebuie?
Planificarea priorităților vieții este importantă. Preocuparea pentru destinul nostru veșnic este cea mai de seamă activitate pe care o putem avea. Viața noastră trece repede. Judecata nu va întârzia. Dacă vom neglija pregătirea pentru lumea viitoare, atunci vom pierde cel mai important lucru din cer și de pe pământ: „o viață eternă în Imperiul lui Dumnezeu”. Dacă vom ține vie înaintea noastră această candelă a credinței, atunci perspectiva vieții se va schimba și vom vedea harul lui Dumnezeu ce ne aduce mântuirea veșnică.
Să revenim la cuvintele nemuritoare ale Salvatorului nostru:
„— Să atingeți perfecțiunea, așa cum Tatăl vostru se află în sfera
perfecțiunii!”
Cum se ajunge la acest standard aplicând principiul: „cereți și vi se va da”?
„Fiecare găsește ceea ce caută!”, vom spune ca o concluzie la finalul vieților noastre. Principiul „cereți și vi se va da” presupune faptul că s-au luat măsuri suficiente pentru a urma calea lui Dumnezeu. Nu există nicio rațiune obiectiv și nicio scuză pentru a ignora harul lui Dumnezeu și oferta pe care El ne-o face pentru salvare. Perfecțiunea pe care El ne-o cere, nu este imposibilă. Ea este mai mult decât ne închipuim când rostim aceste cuvinte. Spre deosebire de perfecționismul omenesc, cel cerut de Dumnezeu reprezintă darul pe care El ni-l oferă prin credința în Iisus Hristos.
La ce se referă această capcană a perfecționismului omenesc? Cu ce se deosebește de perfecțiunea dăruită de Dumnezeu?
Perfecționismul omenesc era vizibil prin învățătura și practicile fariseilor, care și-au creat un standard propriu, ignorând nevinovăția pe care Dumnezeu ne-o oferă prin credință, ce ulterior se manifestată prin iertare, transformare, renaștere și primirea Duhul Sfânt. Acest fals perfecționism a condus la o falsă religie, falsă iubire și falsă umilință, ajungând la duplicitarismul denunțat de Iisus Hristos. Prin contrast, perfecțiunea oferită de Dumnezeu presupune să primești caracterul lui Iisus Hristos, să manifești trăsăturile Sale sfinte și să primești Duhului Sfânt.
În concluzie, ce înseamnă să fii transformat prin jertfa lui Iisus Hristos?
Acest lucru înseamnă să accepți iertarea lui Dumnezeu pe baza sacrificiului lui Iisus Hristos și să Îl urmezi, crescând în asemănare cu sfințenia Sa și cerând acele lucruri bune ce se regăsesc în fiecare trăsătură de caracter revelată de Biblie despre Dumnezeu prin: bunătate, iubire, renunțare de sine, umilință și iertare. Împotriva acestor virtuți nu există vreo „lege” divină sau umană care să le condamne. Aceasta înseamnă aplicarea nevinovăției prin credință asupra conștiinței umane – un act de vindecare deplină, ce are drept consecință sfințirea. Aceasta este perfecțiunea ce ne este oferită de Dumnezeu. Să primim mereu acest har! Să rămânem continuu ancorați în el de-a lungul întregii vieți!