La scurt timp după ce am încheiat ultimul capitol, am avut ocazia să călătoresc cu un vas de croazieră alături de prietenul meu pe care l-am menționat de-a lungul povestirii. Stând pe puntea vasului într-una dintre după-amiezile călătoriei, el m-a întrebat pe neașteptate:
— Care sunt cele două documente importante pentru a naviga, din punctul de vedere al traseului ce trebuie să fie parcurs?
Am stat puțin pe gânduri și i-am răspuns:
— Cred că unul dintre documente este planul de navigație, în care se consemnează itinerariul călătoriei. În aviație se numește „plan de zbor” și cuprinde toată desfășurarea planificată a călătoriei, fiind indicate punctele de verificare a corectitudinii urmării traseului de zbor.
— Excelent răspuns! Dar care ar fi celălalt document important pentru a naviga în condiții de maximă siguranță?
Am reflectat mai mult decât la prima întrebare, după care am răspuns:
— Cred că este vorba despre jurnalul de bord, acel document în care se consemnează modul în care s-a desfășurat călătoria și problemele apărute, însoțite de modul în care ele au fost rezolvate. În acest jurnal de bord se menționează și dacă s-a respectat sau nu planul de călătorie, sau de voiaj, stabilit inițial. Pe baza acestui jurnal se pot trage concluzii utile pentru întocmirea în viitor a planurilor de navigație, în funcție de cele consemnate.
— Minunat! mi-a zis din nou prietenul meu. Acum hai să aplicăm aceste lucruri la situația noastră pentru a avea o învățătură utilă în elaborarea planurilor de vindecare deplină. Prin intermediul a tot ce ai scris până în clipa de față, ai stabilit un plan de călătorie pornind de la o problemă și ajungând la o soluție. În acest sens, ai parcurs un itinerariu similar celui parcurs de o navă pe mările și oceanele lumii. Însă în viața „reală”, lucrurile nu decurg așa cum ți-ai planificat inițial, continuă el pe aceeași linie de gândire.
— Ai dreptate! Uneori pot să apară furtuni neașteptate sau împrejurări neprevăzute pe care nu ai cum să le iei în considerare de la început, am fost de acord cu acest punct de vedere.
— Mă bucură faptul că ai prins ideea! În plus, s-ar putea ca planul pe care l-ai alcătuit să nu fie adaptat la situația concretă cu care te confrunți. Prin urmare, este utilă consemnarea acelor observații ce te vor conduce la modificarea și îmbunătățirea planului inițial, concluzionă el.
— Am înțeles aceste lucruri după ce am întocmit primul plan de vindecare și acțiune, am adăugat în completarea celor spuse.
— Și nu în ultimul rând, comentă el, s-ar putea ca pur și simplu să dorești să adaugi impresii desprinse pe durata „călătoriei”, adică a aplicării planului de vindecare pe drumul de la problemă la soluție. Prin urmare, iată câteva rațiuni pentru a adăuga o nouă etapă în aducerea la îndeplinire a unui plan de vindecare și anume, cea de întocmire a jurnalului „de bord” sau de călătorie!
Astfel, am înțeles imediat ceea ce a dorit să-mi comunice prietenul meu și sa născut un nou capitol destinat „jurnalizării” traseului parcurs în cazul problemelor pe care dorim să le rezolvăm prin intermediul planului de vindecare deplină. Realist vorbind, este puțin probabil ca un astfel de plan să fie atât de bun încât să nu mai fie necesară niciun fel de modificare.
De exemplu, să ne gândim la produsele comercializate pe piața calculatoarelor. La anumite intervale producătorii aduc îmbunătățiri dispozitivelor informatice. Ca rezultat al modificării vechilor variante de produs, apar versiuni noi care le înlocuiesc parțial sau total. Ceea ce fac acești agenți comerciali, reprezintă o practică valabilă indiferent de zona de activitate.
De aceea, a fost necesar să adaug acest capitol ce ne va permite să definim planuri realiste. Astfel, vom putea identifica probleme noi pe care trebuie să le rezolvăm ulterior. Prin urmare, jurnalul asociat unui plan de acțiune va fi un mijloc reflectare continuă asupra modului în care învingem problema cu care ne confruntăm. În același timp, acest jurnal va reprezenta o modalitate de corecție în cazul în care planul nu funcționează așa cum ne-am propus.
În continuare voi oferi câteva modele de jurnalizare, pe care le vom atașa planurilor alcătuite sub titlul de „Observații și adnotări” la fiecare caz. Astfel, pentru prima situație luată cu titlu de exemplu, intitulată generic „De la singurătate la acceptarea celorlalți”, am putea avea adnotări în genul:
08.2016: „Am aplicat cu succes ce am scris în planul de vindecare, dar am adăugat o nouă acțiune importantă și anume, cea de a fi atent ca în contextul locului de muncă unde îmi desfășor de activitate, să-mi definesc un comportament diferit de cel manifestat în familie sau în viața personală. Acest lucru este de la sine înțeles. De aceea, voi analiza din nou problema cu care mă confrunt, dar adaptată situațiilor pe care le-am în relație cu colegii de serviciu.”
La al doilea caz analizat în cadrul lucrării noastre, intitulat generic „De la gânduri negre la trăirea pozitivă a vieții”, am putea avea adnotări în genul:
01.2016: „Am aplicat cu succes principiile enunțate în planul de vindecare. Totuși, mai există multe lucruri pe care le-am omis în aplicarea lui. De aceea, am hotărât să-l citesc de mai multe ori pe săptămână pentru a-l însuși pe deplin.”
La al treilea caz analizat în cadrul expunerii noastre, intitulat generic „De la excesul în muncă la o viață armonioasă”, putem face observații în genul:
24.01.2016: „Sunt încântat de rezultate și îmi pare rău că nu am aplicat aceste principii de acum câțiva ani, de când am început să am problemele pe care le-am menționat în descrierea de la începutul planului de vindecare. Mă gândesc să mai definesc un plan intitulat „De la dezordine la o viață eficientă și împlinită.”
Plan de vindecare și acțiune
Ia-ți timp pentru a completa planul de vindecare cu o secțiune destinată observațiilor și adnotărilor, care să te ajute să rezolvi problemele cu care te confrunți având la bază ceea ce ai studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi.
De îndată ce te treci la aplicarea unui plan de vindecare, este util să începi consemnarea unui „jurnal de bord”, care să te ajute să corectezi aplicări greșite ale acestuia sau să reformulezi principiile adoptate în funcție de experiența practică.
Nu acționa rigid după un plan, ci încearcă să fii flexibil în aplicarea lui, menționând eventualele abateri justificate în partea de „observații și adnotări”.
Urmărește modul în care planul de vindecare se armonizează cu experiența ta prin îmbinarea gândirii pozitive cu studiul Bibliei și rugăciunea, preluând subiecte din ceea ce citești în Scriptură și împletindu-le cu experiența ta cotidiană.
Fă-ți un obicei din a scrie în acest „Jurnal de Studiu și Rugăciune” și urmează metodele ce au fost expuse în capitolele anterioare.